Μέση Αγγλία, Jonathan Coe

Ο φετινός Αύγουστος ήταν περίεργος, με τα πάνω του και (κυρίως) τα κάτω του.  Όπως, σχεδόν, όλος ο χρόνος που διανύουμε. Προσωπικά, είχα την τύχη να τον περάσω διαβάζοντας ένα εξαιρετικό βιβλίο, την Μέση Αγγλία, το τελευταίο μυθιστόρημα του Jonathan Coe που κυκλοφόρησε πέρυσι από τις εκδόσεις Πόλις.

Η Μέση Αγγλία ολοκληρώνει τις ιστορίες των πρωταγωνιστών της Λέσχης των Τιποτένιων (2001) και του  Κλειστού Κύκλου (2004) και αποτελεί μια ματιά στην ιστορία της σύγχρονης Αγγλίας. Διαβάζεται, λοιπόν, με μεγάλο ενδιαφέρον ως το τρίτο μέρος μιας τριλογίας … και όχι μόνο! Στη δική μου περίπτωση, για ανεξιχνίαστους ακόμα λόγους, διαβάστηκε ανεξάρτητο και για την ακρίβεια υπήρξε το πρώτο βιβλίο του Coe που διαβάζω.

Ξεκινώντας από το 2010 και το Μπέρμιγχαμ, διατρέχοντας τις ταραχές και τις εξεγέρσεις του 2011 στο Λονδίνο, τους λαμπρούς Ολυμπιακούς αγώνες του 2012 που οδήγησαν σε μια παροδική εθνική ανάταση τη χώρα, το κρίσιμο δημοψήφισμα του 2016, την αύξηση των περιστατικών βίας και ρατσισμού και φτάνοντας στο 2018 και το επίμαχο Brexit ο Coe σκιαγραφεί λεπτομερώς την βρετανική κοινωνία.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 20200803_162922-01-768x1024.jpegΚεντρικό πρόσωπο του μυθιστορήματος ο Μπέντζαμιν Τρότερ. Τον βρίσκουμε λίγο μετά τα πενήντα, χωρισμένο, απομονωμένο σε μια κατοικία στην εξοχή, παλεύοντας να ολοκληρώσει το μεγάλο, το σπουδαίο μυθιστόρημά του. Γύρω από τον Μπέντζαμιν οι συγγενείς του, οι φίλοι του και οι ζωές τους. Όλοι παλεύουν με τους δικούς τους προσωπικούς δαίμονες αλλά και με έναν κοινό: τις έντονες αλλαγές στο πολιτικό και κοινωνικό σκηνικό της Αγγλίας. Από τον πατέρα του Κόλιν, που σε μια προχωρημένη ηλικία νιώθει να γκρεμίζονται θεμέλια στα οποία είχε στηρίξει σχεδόν όλη του τη ζωή, την αδερφή του Λόις, η οποία ζει ακόμα με τα τραύματα του παρελθόντος, την ανιψιά του Σόφι, που ξεκινάει τη καριέρα της και παράλληλα προσπαθεί να βρει την ισορροπία στα προσωπικά της, μέχρι τον Ντάγκ, πολιτικό σχολιαστή με μια έφηβη κόρη σε κρίση, αλλά και πολλούς ακόμα ήρωες. 

Άλλοτε καυστικός, άλλοτε νοσταλγικός και μελαγχολικός, πάντοτε πνευματώδης, θεωρώ πως ο μεγαλύτερος πρωταγωνιστής του Coe τελικά δεν είναι κάποιο από τα παραπάνω φυσικά πρόσωπα αλλά ο χρόνος. Ο χρόνος που τρέχει αδυσώπητα, που κυλά καμιά φορά βασανιστικά, που παραμερίζει συναισθήματα, που αφήνει κατάλοιπα και αρκετά συχνά, όπως και εδώ ενδεχομένως, μια εύθραυστη ευτυχία. 

…η Σόφι (και όλοι οι όμοιοί της) και η Ελένα (και όλοι οι όμοιοί της) μπορεί να ζουν σε απόλυτη εγγύτητα στην ίδια χώρα, αλλά παράλληλα έχουν ζήσει σε διαφορετικά σύμπαντα και αυτά τα σύμπαντα διαχωρίζονται από ένα θεόρατο, αδιαπέραστο τείχος, ένα τείχος χτισμένο από φόβο και καχυποψία, ακόμη και – ενδεχομένως – από μια μικρή δόση από εκείνα τα απόλυτα αγγλικά χαρακτηριστικά, την αμηχανία και την ντροπή. Αδύνατο να αντιμετωπίσεις έστω και ένα από αυτά.

Ο Coe ασχολείται πολύ με τις σχέσεις που αναπτύσσουν οι ήρωές του, είτε είναι συζυγικές, είτε φιλικές, είτε επαγγελματικές ή συγγενικές. Τις τοποθετεί στο μικροσκόπιο και, κυρίως, τις ενώνει, τις δένει, αριστοτεχνικά. Επιπλέον, βρήκα ενδιαφέρον το γεγονός ότι ένας πολιτικοποιημένος συγγραφέας όπως ο Coe, ο οποίος θα μπορούσε να πάρει ανοιχτά θέση για μια τόσο σημαντική υπόθεση της χώρας του. τελικά δεν καταλήγει να καταγγέλλει αλλά ούτε και μας δίνει σαφείς λόγους να υποθέσουμε αν είναι Brexiteer ή Remainer.

Καλό μήνα!

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 20200803_163116-01-1-768x1024.jpeg

Υ.Γ. Ανατρέχοντας στις σημειώσεις που κρατούσα για το βιβλίο που διάβαζα τον Αύγουστο, είτε από τον καναπέ μου είτε από κάποια παραλία, σε μα ακρούλα μιας σελίδας, διαβάζω να γράφω: κυλάει σαν νεράκι το βιβλίο! Και, κάπως έτσι, συνειδητοποιώ πόσο πολύ, αβίαστα και πηγαία, μου άρεσε ο τρόπος γραφής του Jonathan Coe που μόλις ξεκίνησα να γνωρίζω.

Info

Μέση Αγγλία, Jonathan Coe

Μετάφραση: Άλκηστις Τριμπέρη

εκδόσεις Πόλις, 2019

608 σελ., ISBN 978-960-435-660-7

Τα προηγούμενα βιβλία του Jonathan Coe κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πόλις. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *