Το οριζόντιο ύψος και άλλες αφύσικες ιστορίες, Αργύρης Χιόνης

Πριν δυο χρόνια περίπου είχα την τύχη να γνωρίσω ανθρώπους που ήξεραν προσωπικά τον Αργύρη Χιόνη. Άκουσα κάμποσες ιστορίες για εκείνον και τον ίδιο καιρό έψαξα να διαβάσω έργα του. Ξεκίνησα με τα ποιητικά του (γιατί πάνω από όλα είναι πάντα ποιητής) και σε κάποιο σημείο έπεσα με τα μούτρα σε αυτό το βιβλίο που μου χάρισε μια καλή μου φίλη. Μαγεύτηκα. Και πολύ συχνά το ξαναδιαβάζω. Και κάθε φορά είναι το ίδιο αλλά και κάτι νέο ταυτόχρονα.

Το Οριζόντιο ύψος και άλλες αφύσικες ιστορίες, με σχέδια της Εύης Τσακνιά, από τις εκδόσεις Κίχλη, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2008, απέσπασε το 2009 το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος και αποτελεί μια συλλογή μικρών κειμένων. Κάτι σαν παραμύθια ή μύθους. Η συλλογή αποτελεί, ουσιαστικά, το τρίτο μέρος ενός τριπτύχου που έγραψε ο Αργύρης Χιόνης, μαζί με τα υπέροχα Όντα και μη όντα και Περί αγγέλων και δαιμόνων που είχαν κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης, το 2006 και 2007 αντίστοιχα.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 20200906_104053-01-768x1024.jpeg

Μια πρώτη γρήγορη ματιά στα περιεχόμενα αποκαλύπτει κάποια στοιχεία για τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του βιβλίου: χώματα, μπονσάι, πέτρες και ποτάμια μπλέκονται με έναν παιχνιδιάρικο τρόπο με την Απουσία ή την Ομορφιά. Η έμπνευση από τη φύση είναι ξεκάθαρη. Το πραγματικό από το μη πραγματικό εσκεμμένα δυσδιάκριτο. Ο Αργύρης Χιόνης παντρεύει εδώ πολλά είδη: ποίηση, δοκίμιο, ιστορία, παραμύθι.

Από το οπισθόφυλλο:

Το παρόν βιβλίο είναι γραμμένο για μικρομέγαλα παιδιά και μεγαλόμικρους ενήλικες, φιλοδοξεί δε να προσφέρει παραμυθία τόσο σ’ αυτούς όσο και στους άνευ ηλικίας, δηλαδή σε όσους δεν έχουν ακόμη εγκαταλείψει την ανυπαρξία και σε εκείνους που έχουν προσωρινά εγκατασταθεί σ’ αυτήν. Λέω “προσωρινά”, γιατί ακράδαντα πιστεύω πως είμαστε ανακυκλώσιμο υλικό και, ως εκ τούτου, θα έχουμε αενάως ένα ρόλο σ’ αυτό το όνειρο που λέγεται ζωή.

                 Α. Χ.

Για τους συγγραφείς που αγαπώ πολύ δυσκολεύομαι να γράψω αντίστοιχα πολλά. Ο Αργύρης Χιόνης είναι μια τέτοια περίπτωση. Στα μάτια μου είναι πολύ μεγάλος και εγώ παράλογα μικρή. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να παρακινήσω όλα τα μικρομέγαλα παιδιά και κυρίως τους μεγαλόμικρους ενήλικες να μπουν στον κόσμο του και να μαγευτούν.

 

 

 

 

Info

Το οριζόντιο ύψος και άλλες αφύσικες ιστορίες, Αργύρης Χιόνης

Σχέδια: Άρτεμις Τσακνιά

Εκδόσεις Κίχλη, 2008

127 σελ., ISBN 978-960-98390-3-7 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *