Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ’ ένα γλάρο να πετάει, Luis Sepúlveda

Γράφει η Χριστίνα Λαζούρα*

Μπαίνω στο σπίτι, παρατηρώ αριστερά τη βιβλιοθήκη, βγαίνω – πάλι τα ίδια. Ο θησαυρός που έχει μείνει σε αυτά τα ράφια λόγω μετακομίσεων, μου δίνει τη δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να ανακαλύπτω ένα καινούριο κόσμο. Και στο πατρικό μου ακόμα είχα την αίσθηση, κάθε φορά που συναντούσα τα τεράστια ράφια, πως κατοικούσα σε μία βιβλιοθήκη. Κι όταν είσαι μικρός, όλα αυτά φαντάζουν ακόμα πιο σπουδαία και στέκεσαι να τα κοιτάς με δέος. Εγκυκλοπαίδειες, βιβλία βαριά, μεγάλα, άχαρα σχετικά, αλλά στιβαρά με περιεχόμενο που «δεν θα καταλάβαινες ούτε σε χίλια χρόνια». Για αυτό, ίσως, χαίρομαι λίγο περισσότερο όταν σε αυτές τις βιβλιοθήκες σήμερα συναντώ τρυπωμένα «παιδικά βιβλία». Που μεταξύ μας, κάθε άλλο παρά παιδικά δεν είναι. Τουλάχιστον με την ευρεία σημασία που έχουν σήμερα.

Εικονογράφηση, χιούμορ, ευανάγνωστη γραμματοσειρά και περιεχόμενο που καμιά φορά δεν θα μπορούσες να το εξηγήσεις «ούτε σε χίλια χρόνια» τοποθετημένα μέσα σε 150 σελίδες. Τι ευτυχία για έναν μεγάλο. Όπως πετάχτηκε σε μένα λοιπόν το βιβλίο του Σεπούλβεδα από το ράφι που ήταν τετράγωνο και βρισκόταν κάτω και δεξιά στη βιβλιοθήκη · έτσι, πετάχτηκε στον γάτο που ήταν μαύρος και πελώριος και χοντρός και λιαζόταν στο μπαλκόνι, το πιο βρόμικο πουλί που είχε δει.

Το βιβλίο

Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ’ ένα γλάρο να πετάει, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Opera, σε μετάφραση Αχιλλέα Κυριακίδη και γράφτηκε το 1996 από τον Χιλιανό συγγραφέα Λουίς Σεπούλβεδα, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την άνοιξη του 2020. Ιδιαίτερα γνωστός για τα οικολογικά του μυθιστορήματα, πολιτικός ακτιβιστής, σκηνοθέτης και δημοσιογράφος – πέρα από συγγραφέας.

Επί του θέματος, πώς θα ήταν ποτέ δυνατόν ένας γάτος να μάθει σ’ έναν γλάρο να πετάει; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Ζορμπάς λιαζόταν αμέριμνος στο μπαλκόνι του, όταν η Κενγκά προσγειώθηκε απότομα κοντά του. Μετά από μια περιπετειώδη πτήση, χάνει τη ζωή της μόλις γεννά το τελευταίο της αυγό, ενώ ο μαύρος και πελώριος γάτος της υπόσχεται πως θα το φροντίσει και θα του μάθει να πετάει προσπαθώντας να την καθησυχάσει πως όλα θα πάνε καλά. Εύκολο πράγμα να το λες αυτό, μα πως το λες όταν η γλαροπούλα έχει πέσει θύμα μιας από τις μεγαλύτερες καταστροφές του ανθρώπου; Το πετρέλαιο έχει εισχωρήσει αρκετά, οδηγώντας την σε ένα μάταιο τέλος.

Με βρήκε το μαύρο κύμα. Η μαύρη μάστιγα. Η κατάρα των θαλασσών.

Ο Ζορμπάς μεγαλώνει αισίως την Καλότυχη. Όχι όμως μόνος του. 5 γάτοι του λιμανιού, λοιπόν, τριγυρίζουν ψάχνοντας λύσεις και διαβάζοντας λήμματα σε εγκυκλοπαίδειες. Το πουλί, που είχε μεγαλώσει με γάτες, έπρεπε να μάθει να πετάει. Ως γνωστόν, οι γάτοι του λιμανιού κρατούν τις υποσχέσεις τους, όμως «πετάει μόνο αυτός που θέλει να πετάξει».

Τα μηνύματα σε αυτή την περίπτωση σαφώς είναι σημαντικά, μα ο συγγραφέας τα περνάει αβίαστα. Δεν χρησιμοποιεί τον διδακτικό τρόπο που θα ακολουθούσε κανείς στα παραμύθια για να καταλήξει στο απόλυτο ηθικό δίδαγμα. Η, σχεδόν, απουσία του ανθρώπινου είδους και η άρνηση των γάτων να νιαουρίσουν στους ανθρώπους για βοήθεια – που ακόμα κι όταν το κάνουν είναι πολύ σχολαστικοί – μαρτυρούν ιδιαίτερα τον χαρακτήρα του βιβλίου.

Οικολογία, ανθρώπινη φύση, διαφορετικότητα, αλληλεγγύη και θάρρος. Αξίες και έννοιες που χάνονται στην καθημερινότητα, έρχονται και δένουν με την συνταγή της επιτυχίας: τα ζώα. Μια συγκινητική, αστεία και τρυφερή ιστορία που θυμίζει γιατί ο άνθρωπος θα παραμένει για πάντα, επικίνδυνος και ανάξιος εμπιστοσύνης.

Οι συγγραφείς που θίγουν σοβαρά θέματα με τόσο απλά λόγια, θα έχουν ιδιαίτερη θέση
στην καρδιά μου, μα ο Μπουκόφσκι τα ‘πε πρώτος και καλύτερα:

An intellectual says a simple thing in a hard way. An artist says a hard thing in a simple way.

Info

Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ’ ένα γλάρο να πετάει, Luis Sepúlveda

Μετάφραση: Αχιλλέας Κυριακίδης

Εκδόσεις Opera

153 σελ., ISBN 978-960-7073-36-5

Η Χριστίνα Λαζούρα είναι φοιτήτρια θεωρίας και ιστορίας της τέχνης, με αγάπη για την μαγειρική, τα βιβλία, τους κάκτους και τις ταινίες, που δεν έχει αποφασίσει ακόμα τι θέλει να κάνει με την ζωή της. 
Γράφει στο Beasty Press.
www.beasty-press.com/author/christinal

https://www.instagram.com/laz.iora
  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *