Αφαίας και Τελαμώνος, Κώστας Κατσουλάρης

“Show, don´t tell”

Δεν αγαπώ ιδιαίτερα τα διηγήματα. Συνήθως με κρατούν σε μια απόσταση. Με κάποιες εξαιρέσεις φυσικά, από τον Carver και την Munro μέχρι τον Παπαδιαμάντη ή τον Χιόνη, συνήθως βρίσκω τις συλλογές διηγημάτων κάπως χλιαρές. Κάπως έτσι, χλιαρά, ξεκίνησα να διαβάζω τα τελευταία διηγήματα του Κώστα Κατσουλάρη -πρώτη μου επαφή με τη γραφή του- για να πέσω τελείως έξω. 

Αν έπρεπε να πω πέντε μόνο πράγματα για τα διηγήματα της συλλογής Αφαίας και Τελαμώνος, τα πιο αντιπροσωπευτικά, νομίζω θα περιοριζόμουν στα εξής: άμεσα, λιτά, χωρίς περιττά στοιχεία, με υποδόριο χιούμορ, έξυπνα. Πρόκειται για διηγήματα που τα περισσότερα δεν μοιάζουν μεταξύ τους, ούτε στην έκταση, ούτε στη μορφή, ούτε στο περιεχόμενο. Αν κάτι τα συνδέει είναι ένα στοιχείο παράδοξο, σχεδόν αόρατο, μια διαφανής λεπτή κλωστή. Είναι ο συνδυασμός του φανταστικού και του ρεαλιστικού, ή του σχεδόν ρεαλιστικού, του πιθανού και του απίθανου. Είναι η παιγνιώδης διάθεση, πίσω από τη σοβαροφάνεια -ή όχι-, όπως για παράδειγμα στη “Σταδιακή εξασθένηση των ανέμων”. Είναι η μετατροπή του αναγνώστη από απλό θεατή σε συνομιλητή, σε συνένοχο, και το κλείσιμο ματιού του συγγραφέα, όπως στο έξοχο “Pitch”.Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι IMG_20220209_095944-01-769x1024.jpeg

Τα διηγήματα του Κατσουλάρη αποτελούν μια, τρόπον τινά, ωδή στη δημιουργικότητα και την έμπνευση, η οποία μπορεί να προέρχεται από το τίποτα και από το πάντα. Μπορεί να είναι καλά κρυμμένη, μπορεί και όχι. Για κάποιον λόγο, ενδεχομένως για την διαχείριση των θεμάτων στα διηγήματα αυτά, διαβάζοντάς τον Κώστα Κατσουλάρη μου ερχόταν στο μυαλό το παρακάτω ποίημα του Raymond Carver και αυτό μαρτυρά πως η φρεσκάδα των διηγημάτων του μου άρεσε πολύ:

Sunday Night 

Make use of the things around you.
This light rain
outside the window, for one.
This cigarette between my fingers,
these feet on the couch.
The faint sound of rock-and-roll,
the red Ferrari in my head.
The woman bumping
drunkenly around in the kitchen . . .
put it all in,
make use.

Info

Αφαίας και Τελαμώνος, Κώστας Β. Κατσουλάρης, εκδόσεις Μεταίχμιο, 2021, σελ. 138, ISBN: 978-618-03-2740-3

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *