Το Στιλέτο, Bogdan Teodorescu

Πολιτική φαντασία, ρατισμός και μίντια στη σύγχρονη ρουμανική κοινωνία.

Ρουμανία. Αρχές του 21ου αιώνα.

Ένας Ρομά μαχαιρώνεται θανάσιμα. Σχεδόν κανένας δεν μοιάζει να ενδιαφέρεται. Ύστερα, σκοτώνεται άλλος ένας. Και μετά από λίγες μέρες ακόμη ένας. Οι εν ψυχρώ δολοφονίες πληθαίνουν επικίνδυνα. Ώσπου αυτός ο κατά συρροή δολοφόνος, που σκοτώνει χαρακτηριστικά με το στιλέτο του, δεν αργεί να κινητοποιήσει το ενδιαφέρον του Τύπου. Ο φόβος και η ανασφάλεια δεν αργεί να απλωθεί στην κοινωνία και αρχίζει να επηρεάζει σιγά σιγά όλους.

Τα θύματα έχουν παρόμοιο προφίλ: βρόμικο ποινικό μητρώο και τσιγγάνικη καταγωγή. Από ορισμένα ακραία εθνικιστικά στοιχεία της πολιτικής και του κοινωνικού συνόλου ο δολοφόνος, το Στιλέτο, σχεδόν θεοποιείται: αποτελεί τον σωτήρα που ήρθε να καθαρίσει τη Ρουμανία από τη σαπίλα, όπως διατυμπανίζουν στα διάφορα πάνελ των τηλεοπτικών εκπομπών. Κάποιοι άλλοι προσπαθούν να αναδείξουν τον σύνθετο και διευρυμένο κίνδυνο για το κράτος δικαίου. Και οι πολιτικοί; Αυτοί νιώθουν το σαθρό έδαφος κάτω από τα πόδια τους να τρέμει. Αρχίζουν σιγά σιγά να χάνουν τον ύπνο τους. Πλησιάζουν άλλωστε και οι εκλογές…

Ο αναγνώστης του βιβλίου, στην Ελλάδα εν προκειμένω, παρακολουθεί ένα καταιγιστικό και γρήγορο (αυτό στα πολύ θετικά του βιβλίου) θρίλερ, πολιτική φαντασία, με την ιδιαιτερότητα της μη ύπαρξης ενός κεντρικού ήρωα με τον οποίο μπορεί να ταυτιστεί ή όχι, με λαμπρές νότες μαύρου χιούμορ, με απελπιστικά επίκαιρα στοιχεία. Σαν του θυμίζουν κάτι όλα αυτά… Κρυφοκοιτάζει, λοιπόν, τα θλιβερά πάρε δώσε του Τύπου, των πολιτικών, της αστυνομίας, των πολιτικών αναλυτών και αναρωτιέται αν υπάρχει κάποια ελπίδα. Και το Στιλέτο συνεχίζει ακάθεκτα την πορεία του.

Ο Μπογκντάν Τεοντορέσκου, μεταξύ άλλων δημοσιογράφος και υπουργός τύπου για μικρό διάστημα, σκιαγραφεί την μετασιοσαλιστική ρουμάνικη κοινωνία με σαφήνεια και λεπτομέρεια και δίνει τροφή για πολλή σκέψη με ένα πολυεπίπεδο και εξαιρετικά ενδιαφέρον ανάγνωσμα.

Info

Το Στιλέτο, Bogdan Teodorescu, μετάφραση Μιχάλης Μητσός, εκδόσεις Πόλις, 2018, 380 σελ., ISBN: 978-960-435-643-0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *