Κουβερτούρα για τα μικρά βιβλιοπωλεία

“Κάπου στην Αθήνα υπάρχει ένας άγνωστος φίλος, που θα διαλέξει το επόμενο βιβλίο σου.”

Μπορεί ένα παιχνίδι ανάμεσα σε άγνωστους που αγαπούν το βιβλίο να είναι την ίδια στιγμή και ένας τρόπος στήριξης των βιβλιοπωλείων; Φυσικά και μπορεί! Η Κουβερτούρα μπήκε δειλά στη ζωή μας μόλις πριν ενάμιση μήνα. Παρ’ όλα αυτά έχει ήδη καταφέρει να συγκεντρώσει περίπου 1700 συμμετοχές. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. 

Η Κουβερτούρα σε καλεί να συμπληρώσεις μια ηλεκρονική φόρμα δίνοντας ένα ψευδώνυμo και απαντώντας σε λίγες ερωτήσεις σχετικά με τα αναγνωστικά σου ενδιαφέροντα. Σύντομα λαμβάνεις ένα μήνυμα με το προφίλ ενός άγνωστου φίλου. 

Στη συνέχεια θα έχεις την ευκαιρία να επισκεφτείς το βιβλιοπωλείο της επιλογής σου, να αγοράσεις το δώρο για τον άγνωστο φίλο σου και να το αφήσεις στο βιβλιοπωλείο. Τελευταίο στάδιο είναι η επίσκεψη στο βιβλιοπωλείο που έχεις επιλέξει για να παραλάβεις το δώρο σου.

Τόσο απλά!  Τα βιβλιοπωλεία που συμμετέχουν φέτος στη Κουβερτούρα είναι τα : Αμόνι, Bibliotheque, Comicstrip, Επί λέξει, Λεμόνι, Το Λεξικοπωλείο, Ο Μετεωρίτης, Μωβ σκίουρος, Ναυτίλος, Tilt comics.

Η γέννηση μιας ιδέας!

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι kouvertoura_post_1601485594-1024x1024.jpgΜετά την μεγάλη απήχηση της Κουβερτούρας ήθελα να ανακαλύψω περισσότερα για αυτή την τόσο ωραία κίνηση. Μαθαίνω, λοιπόν, ότι από πίσω κρύβεται μια μικρή ομάδα ανθρώπων με όρεξη και μεγάλη αγάπη για τις τέχνες και τον πολιτισμό γενικότερα. Όπως μου εξήγησε η Ράνια Μαυρίκη αρχικά η ιδέα  γεννήθηκε στη Βαλένθια.

 

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από τους συγγραφείς και φίλους μας Maria Bastaros και τον David Pascual τον Μάιο στην Βαλένθια της Ισπανίας, με τίτλο “Sentim les libreries” (“νιώθουμε/ακούμε τα βιβλιοπωλεία”) σε μια προσπάθεια στήριξης των ανεξάρτητων μικρών βιβλιοπωλείων της πόλης, κατά τη περίοδο της πανδημίας.

Προσωπικά, αγάπησα το εγχείρημα αυτό καθώς μας υπενθυμίζει με άμεσο τρόπο τη σημασία μιας κατά τ΄ άλλα απλής επίσκεψης σε ένα βιβλιοπωλείο. Ίσως να είναι επειδή σε όλη την ενήλικη ζωή μου βρισκόμουν λίγο ή πολύ μέσα σε βιβλιοπωλεία, είτε σαν αναγνώστρια, είτε σαν εργαζόμενη. Ίσως και όχι. Η κουβέντα με τον βιβλιοπώλη, η μυρωδιά των βιβλίων, το να κρυφακούς τους διπλανούς σου να μιλάνε για ένα βιβλίο που αγάπησες ή σε απογοήτευσε, δυστυχώς, δεν αντικαθίσταται με τίποτα. Ή μάλλον ευτυχώς. Επιπλέον, όπως υπογραμμίζει η Ράνια:

Η Κουβερτούρα αποτελεί μια αφορμή να περιηγηθούμε στις γειτονιές της Αθήνας, και να γνωρίσουμε μικρά βιβλιοπωλεία τα οποία δε βρίσκονται στη γειτονιά μας ή στις περιοχές που συνήθως κινούμαστε.

Η Κουβερτούρα στο ψυγείο.

Παιδί της πανδημίας, λοιπόν, το εγχείρημα της Κουβερτουρα έχει ήδη αγαπηθεί αρκετά. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που δεν πρόλαβαν την πρώτη φάση και επιθυμούσαν να ανοίξει ξανά η πλατφόρμα. Κάτι που έγινε με αφορμή το δεύτερο lockdown και την αδυναμία υλοποίησης της όλης ιδέας επί του παρόντος. Έτσι, μέχρι τις 18/11 μπορούν να συμμετέχουν στη δράση και όσοι δεν το έχουν ήδη κάνει. Σπεύσατε!

Η Κουβερτούρα προς το παρόν μπήκε στο ψυγείο, όπως και τόσα άλλα δυστυχώςΜόνο για λίγο, όμως. Καθώς πιστεύω πως τόσο ωραίες ιδέες, φρέσκιες και λαχταριστές, δεν μπορεί να τις σταματήσει τίποτα! Και ελπίζω το όραμα των ανθρώπων της Κουβερτούρας που την θέλουν να επεκτείνεται και εκτός Αθήνας αλλά και να εμφανίζεται σταθερά μια φορά το χρόνο στη ζωή μας να γίνει πραγματικότητα. 

Info

Ευχαριστώ από καρδιάς την Ράνια Μαυρίκη για την άμεση ανταπόκρισή της. Μαζί με την Κάσση Καφέτση, τους γραφίστες Γιώργο Τριανταφυλλάκο και Μαρινίκη Μπακάλη και το σκηνοθέτη Αλέξανδρο Παπαθανασόπουλο, έχουν φτιάξει την Κουβερτούρα.
Τα βιβλιοπωλεία που συμμετέχουν:

Αμόνι | Ανταίου 2, Πλατεία Μερκούρη, Πετράλωνα
Bibliotheque | Θεμιστοκλέους 76 & Βαλτετσίου, Πλατεία Εξαρχείων
Comicstrip | Σόλωνος 125, Αθήνα
Επί λέξει | Ακαδημίας 32, Αθήνα
Λεμόνι | Ηρακλειδών 22, Θησείο
Το Λεξικοπωλείο | Στασινού 13, Παγκράτι
Ο Μετεωρίτης | Φωκίωνος Νέγρη 68, Κυψέλη
Μωβ σκίουρος | Πλατεία Καρύτση 4, Αθήνα
Ναυτίλος | Χαριλάου Τρικούπη 28, Αθήνα
Tilt comics | Ασκληπιού 37, Αθήνα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *