Η φάρμα των ζώων και 1984, George Orwell

Δυο κλασικά έργα που έγιναν graphic novel.

Πάρα πολλά έχουν γραφτεί για δύο από τα σπουδαιότερα έργα του George Orwell, τη Φάρμα των ζώων και το 1984 δηλαδή. Και αρκετές εκδόσεις των έργων του έχουν δει το φως την τελευταία περίοδο με αφορμή την απελευθέρωση των εκδοτικών δικαιωμάτων. Αν θα έπρεπε να επιλέξω δύο που ξεχωρίζουν, κατά τη δική μου ταπεινή άποψη, θα ήταν τα graphic novels που κυκλοφόρησαν πρόσφατα από τις εκδόσεις Κάκτος. 

Τη Φάρμα των ζώων την διάβασα πριν αρκετά χρόνια, όταν ακόμα ήμουν φοιτήτρια. Έμεινε χαραγμένο στο μυαλό μου το ζοφερό κλίμα που κατάφερε να αποδώσει ο Orwell, σε σχετικά λίγες σελίδες, με τον λιτό του τρόπο. Η επανάσταση, η κατάχρηση εξουσίας, οι δυνάστες και οι καταπιεσμένοι, και μια τραγικά διαχρονική ιστορία δοσμένη σαν παραμύθι.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι IMG_20210904_091728-01-1-1024x769.jpegΗ πλοκή, λίγο πολύ, είναι στους περισσότερους γνωστή: τα ζώα ενός αγροκτήματος επαναστατούν. Ο Ναπολέων, ένα από τα γουρούνια που έχουν υποκινήσει την εξέγερση, προσπαθώντας να μονοπωλήσει την εξουσία θα οργανώσει, μέσω της προπαγάνδας και άλλων υπόγειων μέσων, μια ανελέητη εκστρατεία και θα φέρει τα πάνω κάτω στη ζωή του αγροκτήματος.

Από το οπισθόφυλλο:

Γραμμένο εν μέσω του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και δημοσιευμένο το 1945, το έργο του Τζωρτζ Όργουελ αποτελεί μια απ’ τις πιο συναρπαστικές αφηγήσεις της εποχής μας, μια οικουμενική αλληγορία για τους μηχανισμούς της εξουσίας και τις αδυναμίες που οδηγούν στη διάβρωση και στον εκφυλισμό των μεγάλων ιδεών και σχεδίων πολιτικής επανάσταση.

Η διασκευή και η εικονογράφηση είναι του Βραζιλιάνου εικονογράφου και κομίστα Odyr, ο οποίος καταφέρνει να δώσει μια νέα και φρέσκια πνοή στην εμβληματική σάτιρα του George Orwell. Εγχείρημα δύσκολο, αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για ένα έργο για το οποίο, λίγο πολύ, οι περισσότεροι έχουμε σχηματισμένη μια εικόνα στο μυαλό μας. Επιτυγχάνει πέρα από όλα τα άλλα να κάνει το έργο ακόμα πιο προσιτό.

Το 1984, από την άλλη, αποτελεί πιο πρόσφατο ανάγνωσμά μου. Διαβάζοντας τόσα πολλά για ένα μυθιστόρημα συνήθως περιμένεις ότι θα απογοητευτείς μέχρι ένα βαθμό. Τείνεις να αποκτήσεις αντιστάσεις. Στην περίπτωση του Μεγάλου Αδελφού τα όσα διαβάζεις να γράφονται για αυτό είναι τουλάχιστον λίγα μπροστά σε όσα σε προκαλεί να νιώσεις και να σκεφτείς:

Τα βιβλία του Νοέμβρη και ένα τραγούδι

Η διασκευή και η εικονογράφηση ανήκει στον ταλαντούχο, επίσης Βραζιλιάνο, Fido Nesti και με ενθουσίασε. Δεν θα μπορούσε να μετατρέψει πιο εύστοχα τις λέξεις του Orwell σε εικόνες. Σκίτσα που έμειναν πιστά στο πρωτότυπο έργο, σκοτεινά και μελαγχολικά, ικανά να δημιουργήσουν πληθώρα συναισθημάτων, σχεδόν ανατριχιαστικά.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι IMG_20210918_115724-01-769x1024.jpeg

Από το οπισθόφυλλο:

Το 1984 αφηγείται την ιστορία του φοβισμένου Γουίνστον Σμιθ, ο οποίος ζει σε ένα κόσμο απόλυτης καταπίεσης. Στην Ωκεανία, το να έχεις ελεύθερη σκέψη θεωρείται βαρύτατο έγκλημα.

Αξίζει να τα ανακαλύψεις!

Info

Η φάρμα των ζώων, George Orwell, μετάφραση: Νίνα Μπάρτη, Γιώργος Προεστός, διασκευή-εικονογράφηση: Odyr, εκδόσεις Κάκτος, 2021, 177 σελ., ISBN: 978-960-382-032-1

1984, George Orwell, μετάφραση: Νίνα Μπάρτη, Γιώργος Προεστός, διασκευή-εικονογράφηση: Fido Nesti, εκδόσεις Κάκτος, 2021, 224 σελ., ISBN: 978-960-382-064-2

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *