τις Κυριακές που πετούν τα αεροπλάνα, Γιώργος Πετράκης

Τρεις ιστορίες

Να νομίζουν ότι τους κοιτάς στα μάτια. Αλλά εσύ να μην. Να κοιτάζεις γύρω γύρω το πρόσωπο. Να πιάνεις τις μικρές εκφράσεις. Τους μικροσκοπικούς σπασμούς. Όλες αυτές τις λεπτομέρειες που κάνουν ένα πρόσωπο να ξεχωρίζει από ένα άλλο. Στην περιφέρεια βρίσκεται το σύνολο.

Μια Ρωσίδα πόρνη, ένας ανάπηρος απόστρατος, ένας νεαρός που πίνει τσικουδιές. Το τσαρικό παρελθόν, η αναπόληση της καταγωγής, τα όνειρα που δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ, τα σκοτάδια της επαρχίας, η Κρήτη του άλλοτε και του τώρα και των σκληρών αντιθέσεων και το σώμα σε κάθε του μορφή: ακρωτηριασμένο, γοητευτικό, απωθητικό, ερωτικό, αποκομμένο.

Οι ήρωες του Γιώργου Πετράκη, τσακισμένοι άνθρωποι, πληγωμένοι στο κορμί και την ψυχή, βρίσκονται κάπου ενδιάμεσα. Σε εκείνο τον μικρό χώρο που σχηματίζεται ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα, ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, στη ζωή και τον θάνατο, στην ύπαρξη και την ανυπαρξία. Το ίδιο συμβαίνει και με τις προτάσεις του: η μια στέκει αγέρωχα με τα πόδια της στυλωμένα στη γη και η επόμενη μπορεί να πατάει στα σύννεφα, να αναπνέει σε ένα διαφορετικό σύμπαν.

Οι πρωταγωνιστές των τριών διηγημάτων της συλλογής Τις Κυριακές που πετούν τα αεροπλάνο θα μπορούσαν -ίσως και να μπορούν- να είναι ρεαλιστικοί, με τη μόνη διαφορά ότι το αλλόκοτο και το ανοίκειο τους επισκέπτεται όποτε αυτό επιθυμεί. Και έτσι τους κάνει, κατά κάποιο τρόπο απόκοσμους, αερικά.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι IMG_20220226_094048-769x1024.jpgΧωρίς περιττά στοιχεία, χωρίς λυρική διάθεση, χωρίς μελοδραματισμούς. Γραφή ακόμα πιο βαθιά, πολύπλοκη και σκοτεινή από ό,τι στην πρώτη του, πολύ ενδιαφέρουσα, συλλογή διηγημάτων Όλα τα κακά σκορπά από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης το 2019 (με το οποίο μπήκε στις Μικρές Λίστες των βραβείων του Αναγνώστη).

Μια σπουδαία, αξιοπρόσεκτη και καλαίσθητη δεύτερη έκδοση από τον Γιώργο Πετράκη, από τις εκδόσεις Πληθώρα, σε επιμέλεια της Αγγελικής Κορρέ.

ΥΓ.: Σε μια συνέντευξή του γράφει ο Γιώργος Πετράκης ότι «όσοι έχουν ταξιδέψει με πλοίο στην Κρήτη ξέρουν από πρωινό ξύπνημα». Διαβάζοντας τη συλλογή, ειδικά το δεύτερο διήγημα, θυμήθηκα εκείνα τα πολλά άγουρα και μισοκοιμισμένα πρωινά μου στη Σούδα, όπου όλα κινούνταν νωχελικά και έμοιαζαν να κρύβουν πολλά. Όταν σε ένα βιβλίο, τόσο γοητευτικά αλλόκοτο, βρίσκεις και ένα κομμάτι δικό σου δεν το ξεχνάς εύκολα.

Info

τις Κυριακές που πετούν τα αεροπλάνα, Γιώργος Πετράκης, εκδόσεις Πληθώρα, 2021, σ. 96, ISBN: 978-960-8203-67-9