Το τούνελ, Ernesto Sabato

…έτσι κι αλλιώς, υπήρχε ένα μόνο τούνελ, σκοτεινό και μοναχικό: το δικό μου.

Ολόκληρη η νουβέλα του Αργεντινού Ernesto Sabato θα μπορούσε να περιγραφεί με την παραπάνω πρόταση. Το Τούνελ είναι το χρονικό ενός εγκλήματος ερωτικού πάθους, η κατά κάποιον τρόπο απολογία του ζωγράφου Χουάν Πάμπλο Καστέλ, ο οποίος σκοτώνει την γυναίκα που ερωτεύτηκε παράφορα, όπως εξομολογείται από την πρώτη κιόλας πρόταση. Οι επόμενες σελίδες ξεδιπλώνουν τα σκοτάδια του μυαλού του.

Ο ήρωας -ή καλύτερα αντιήρωας- είναι ένας μοναχικός, ευφυής, φαινομενικά αυτάρκης καλλιτέχνης, που νιώθει ότι λίγοι καταλαβαίνουν την τέχνη του. Ώσπου βλέπει έναν άνθρωπο, την μυστηριώδη Μαρία Ιριμπάρνε,  να παρατηρεί στο έργο του όσα κανένας άλλος δεν παρατήρησε ποτέ. Ο Καστέλ, που έχει ομοιότητες με τον Μερσό, από τον Ξένο του Camus, αλλά την ίδια στιγμή και πολλές διαφορές, καταλαμβάνεται από το άγριο πάθος του, κυριεύεται από αυτό και ακολουθεί τις έντονες παρορμήσεις του που οδηγούν σε μια προδιαγεγραμμένα αδιέξοδη κατάσταση. 

Και ήταν λες κι οι δυο μας να είχαμε ζήσει σε παράλληλα στενά περάσματα ή τούνελ, χωρίς να ξέρουμε πως προχωρούσαμε ο ένας δίπλα στον άλλο, σαν παρόμοιες ψυχές σε παρόμοιους καιρούς, για να συναντηθούμε εκεί που τελείωναν τα περάσματα, μπροστά σε μια σκηνή ζωγραφισμένη από μένα, σαν κλειδί προορισμένο μόνο γι’ αυτήν, σαν μια κρυφή αγγελία πως εγώ βρισκόμουν ήδη εκεί και πως τα περάσματα είχαν ενωθεί τελικά και πως η ώρα της συνάντησής μας είχε φτάσει. 

Γνωρίζοντας αυτό που θα συμβεί, ο αναγνώστης δεν χάνει το ενδιαφέρον του. Αντίθετα, μαγνητίζεται από την ένταση του βιβλίου και βλέπει πέρα από την ιστορία του έρωτα και της καταστροφής. Ο Sabato, βαθύς γνώστης της ψυχολογίας, μέσα από το Τούνελ περιγράφει την αποξένωση και τη μοναξιά, με έναν ξεχωριστό τρόπο, δριμύ και αιχμηρό. Ένας υπαρξιακός μονόλογος, γραμμένος με ειλικρίνεια και βάθος, γεμάτος στενά περάσματα και σκοτεινά τούνελ, χωρίς ίχνος φλύαρης διάθεσης. Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι IMG_20220613_144902-01.jpeg

Το Τούνελ, γραμμένο το 1948, ανήκει, πέρα από όλα τα άλλα, σε μια ακόμα κατηγορία βιβλίων: τα βιβλία εκείνα που δεν μπορείς να αφήσεις από τα χέρια σου. Διαβάζεται μονορούφι, θα ήθελες κι άλλο, γιατί είναι τόσο γοητευτική η γραφή, αλλά παράλληλα δεν θες κι άλλο γιατί είναι ένα απόλυτα άρτιο, μελετημένο και ολοκληρωμένο έργο. 

Info

Το τούνελ, Ernesto Sabato

Μετάφραση: Κλαίτη Σωτηριάδου

Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2018

σ. 174, ISBN 978-618-03-1255-3

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *